EFTA / The European Free Trade Association / Európai Szabadkereskedelmi Társulás

Az Európai Unió mellett egy másik európai gazdasági integráció, melynek tagjai a gazdasági integráció lazább változata mellett döntöttek: megtartották szuverenitásukat a kereskedelempolitikai kérdésekben és számos más szakpolitika területén.

Az Európai Szabadkereskedelmi Társulást (EFTA – The European Free Trade Association) 1960 januárjában hívta életre az ún. Stockholmi Szerződéssel hét nyugat-európai állam, melyek nem kívántak csatlakozni a Római Szerződéssel megalakult Európai Gazdasági Közösséghez (EGK) – ismertebb nevén a Közös Piachoz. A megállapodással liberalizálták az egymás közötti kereskedelmet és eltörölték a belső vámokat. Titkárságának székhelye: Genf (Svájc), az elnökségi tisztséget a tagállamok felévente felváltva látják el.

Eltérően azonban egy vámunió típusú integrációs tömörüléstől (amilyen pl. az EGK), nem mondtak le szuverenitásukról kereskedelempolitikájukban: valamennyi tagállam maga dönt vámszabályairól, alkotja meg vámtarifáját és köt nemzetközi szerződéseket harmadik országokkal. Napjainkban azonban az EFTA-tagállamok együttesen is kötnek szabadkereskedelmi megállapodásokat (FTAs) EU-n kívüli harmadik országokkal, összesen 29 ilyen megállapodásuk van érvényben 40 országgal.  

Az idők folyamán az EFTA tagjainak száma változott, új tagok csatlakoztak, majd a meglévő tagok négy állam kivételével fokozatosan csatlakoztak az EGK-hoz, illetve az EU-hoz, és így az EU egységes piacához: legutóbb Ausztria, Finnország és Svédország 1995-ben. Az EFTA jelenlegi tagjai Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc.

Svájc kivételével mindannyian részesei az Európai Gazdasági Térségnek is.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!