Aláírásminta

Egy céggel megkötött szerződés csak akkor érvényes, ha valóban a cég képviselője írta alá úgy, ahogyan ezt számára a társaság létesítő okirata előírja. Arról, hogy egy cég nevében tényleg a megfelelő aláírás kerül-e a szerződésre, az aláírásmintából és az aláírási címpéldányból győződhetünk meg.

Az aláírási címpéldány és a nála a gyakorlatban kevésbé elterjedt aláírásminta ugyanazt a célt szolgálja. Az aláírásminta is arról tájékoztatja a cégek partnereit, hogy 

  • egy adott személy tényleg képviseli-e a társaságot,
  • ezt önállóan vagy más képviselőkkel együtt teszi, és
  • az aláírása hogyan néz ki, és hogyan számít cégszerűnek.   

Az aláírásmintát a társaság ügyében eljáró ügyvéd készítheti el a létesítő okirat (általában: társasági szerződés) aláírásakor vagy a képviseletet is érintő módosításakor. 

Az aláírásminta teljes bizonyító erejű magánokirat, ami azt tanúsítja, hogy valóban az írta alá, aki rajta szerepel. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!