Elszámolóház / Klíringház

Az elszámolóházak fő feladata a piac szereplői által megkötött ügyletek elszámolása és teljesítése.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Tőzsde Névérték Árfolyamnyereség

Képzeljünk el egy bonyolult, sokszereplős tőzsdei vagy tőzsdén kívüli ügyletet: legyen ez most a példa kedvéért egy részvény azonnali adásvétele. 

Az adott értékpapír eladói: 

  • „A”, aki szeretne 500 darabot eladni ebből a részvényből valamilyen áron. 
  • „B”-nek is van ugyanígy, ugyanennyiért eladandó 150 darabja, 
  • „C”-nek pedig 60.

Velük szemben vannak a vevők: 

  • „X” 400 darab részvényt szeretne venni, 
  • „Y” 180-at, 
  • „Z” pedig megelégedne 130 darabbal.

Az egyszerűség kedvéért legyen az árfolyam ugyanaz, mint az eladóké.

Ha ezt külön-külön, párosával próbálnák lebonyolítani, akkor nagyon nehezen tudnák összehozni az üzletet, ugyanakkor ha beáll közéjük egy elképzelt szereplő, aki összegzi a vételi és eladási igényeket, és lebonyolítja az üzleteket, rögtön megoldódik a helyzet. Ez a szereplő az elszámolóház.

A valóság természetesen példánknál sokkal bonyolultabb, sokféle megbízási lehetőség keretében számtalan áru forog a világ azonnali vagy származékos piacain. Ezért mára szinte lehetetlenné válna az értékpapírok, devizák biztonságos kereskedelme a klíringházak nélkül.

Itthon ezt a funkciót a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) Zrt. látja el, mely amellett, hogy elszámolja és teljesíti a piaci szereplők által megkötött üzleteket, egyben a dematerializált értékpapírok értéktáraként is funkcionál.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!