Creative commons / Kreatív közjavak

A Creative Commons célja a jogszerűen megosztható és felhasználható művek mennyiségének növelése.

Legfontosabb kapcsolódó témák

DRM Közös jogkezelés Szerzői jog megsértése

Az interneten közzétett művek esetében lényegében megszűnnek a terjesztés, többszörözés fizikai korlátai, így a felhasználásnak itt elsősorban jogi korlátai és szabályai vannak. 

A Creative Commons – magyarul „kreatív közjavak” rendszere azt célozza, hogy enyhítse ezeket a jogi korlátokat, és minél több online elérhető tartalom váljék szabadon – értsd: szerzőnek járó jogdíj megfizetése nélkül – felhasználhatóvá.

A kreatív közjavak rendszere tehát a tudás megosztását esetleg akadályozó, vagy nehezítő, jelenlegi szerzői jogi törvények problémáinak elkerülésével növelni próbálja azon kreatív művek mennyiségét, amelyet mások jogszerűen megosztanak egymással, vagy felhasználhatnak saját műveikhez.  Mindez azért is fontos, hiszen az innovációk és az új ötletek bizonyos részben szinte mindig a már meglévőkre épülnek. 

A Creative Commons weblapja lehetővé teszi a szerzői jogi védelem alá eső művek tulajdonosainak, hogy az oltalom alatt álló jogok egy részét a közösségre hagyományozzák, míg más részét maguknak megtartsák. Mindezt változatos licensz- és szerződésformákkal segítik, amelyek lehetővé teszik például a teljes közkinccsé nyilvánítást éppúgy, mint számos szabad licensz formát a nyílt tartalom biztosításához.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!