Hitelbiztosítéki érték / Fedezeti érték

A hitelbiztosítéki érték az az érték, amelyen a hitelező (bank) fedezetként figyelembe veszi az adott biztosítékot.

A hitelbiztosítéki értéket a hitelező bank a saját fedezet értékelési szabályai alapján, ingatlanok esetében többnyire értékbecslő bevonásával határozza meg. 

Általánosságban a hitelbiztosítéki érték az az érték, amennyiért a hitelező az adott vagyontárgyat gyorsan értékesíteni tudja és az adott összeget biztosan megkapja érte. Annál magasabb lesz valamely vagyontárgy hitelbiztosítéki értéke, minél könnyebben birtokba vehető a hitelező által: leginkább, ha van likvid (azaz sok vevőt és eladót vonzó, ezáltal sok üzletkötéssel rendelkező) másodlagos piaca, ahol könnyen értékesíthető és a jövőbeni értékesítési ára minél nagyobb biztonsággal előre becsülhető. 

A hitelbiztosítéki érték így gyakran akár jelentősen alacsonyabb, mint az aktuális piaci érték, azaz ahol a vagyontárgy az adott pillanatban eladható (pl. ingatlan) vagy megvásárolható (pl. tárgyi eszközök, gépek). Ingatlanok esetében a hitelbiztosítéki érték általában az aktuális piaci érték 70-90%-a.

A felvehető hitel összegének kalkulálásához a hitelbiztosítéki érték meghatározása mellett szükséges az elvárt fedezeti arány ismerete is. Az elvárt fedezeti arány segítségével számolható ki, hogy adott hitelfedezeti érték mekkora összegű hitel (tőke) felvételére nyújt elegendő biztosítékot.

Az elvárt fedezeti arány bankonként, illetve hitelkonstrukciónként is eltérő, egyes kedvezményes konstrukciók esetén pedig akár 100%-nál is kisebb mértékű lehet.

Például tegyük fel, hogy egy, a piacon aktuálisan 20 millió forintért értékesíthető ingatlan hitelfedezeti értékét a bank 14 millió forintban határozta meg. Amennyiben 100% az elvárt fedezeti érték, akkor a piacon most 20 millió forintot érő ingatlan fejében a bank 14 millió forint kölcsönt nyújt. Ha 100%-nál alacsonyabb az elvárt fedezeti arány, akkor ennél arányosan magasabb lehet a felvehető kölcsön összege. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!