E-ker törvény / elektronikus kereskedelmi irányelv

Elsőre talán meglepő módon az elektronikus kereskedelemről szóló jogszabályok nem csak az elektronikus kereskedelemre vonatkoznak, hanem szinte valamennyi internetes szolgáltatásra.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Hírlevél Elállási jog Fogyasztóvédelem

A szó köznapi értelmében vett elektronikus kereskedelmet a Polgári törvénykönyvön, a különböző fogyasztóvédelmi tárgyú jogszabályokon túl a GDPR-ig számos különféle jogszabály rendezi. Ezek egyike az elektronikus kereskedelmi törvény, amely a hasonló tárgyú európai irányelv rendelkezéseit ülteti át a magyar jogba.

Neve ellenére az elektronikus kereskedelmi törvény és irányelv nem csupán a webshopok üzemeltetésére, de lényegében az összes internetes szolgáltatásra vonatkozik akkor is, ha egy csak egyszerű weblap szerkesztéséről, fenntartásáról van szó.

A hazai elektronikus kereskedelmi törvény – sok egyéb mellett – a következőkről rendelkezik:

  • Az internetes szolgáltatók milyen adataikat, elérhetőségeiket kötelesek közzétenni?
  • Milyen szabályok vonatkoznak az elektronikus úton kötött szerződésekre?
  • Hogyan kell hozzáférhetetlenné tenni azt az elektronikus adatot, amelyre vonatkozóan bíróság ezt elrendelte?
  • Milyen adatokat kezelhetnek az internetes szolgáltatók? Hogyan kell ezekkel kapcsolatban eljárniuk?
  • Milyen speciális szabályok vonatkoznak az elektronikus reklámra? 
  • Hogyan működik együtt az állam a szakmai önszabályozó szervekkel?

Az elektronikus kereskedelmi irányelv és törvény a gyakorlatban elsősorban azért fontosak, mert mindezek mellett pontosan rögzítik, hogy az internetes tartalomszolgáltatás során a szereplők milyen felelősséggel tartoznak. Ezek a jogszabályok adják az értesítési-eltávolítási eljárás jogi alapját is, amelynek menetét szintén az elektronikus kereskedelmi törvény írja le. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 27.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!