Szoftver

A szoftver, mint számítógépi programalkotás is a szerzői jog védelme alatt áll.

Abból, hogy a szoftver szerzői jogi védelem (és nem más védelmi forma) alá tartozik sok minden következik. Ami ezek közül a legfontosabb talán, hogy szoftvert is csak akkor illeti meg jogi védelem, ha egyéni, eredeti alkotás.

Ha a szoftverhez nem kapcsolódik más műszaki megoldás, hardver, akkor szoftverre másfajta szellemi alkotásokra vonatkozó védelmet (például szabadalmat) nem lehet igényelni.

A szoftver szerzői jogi védelméhez sem szükséges bejelentés vagy lajstromozás. Ugyanakkor a szerzőség bizonyítása itt is fontos gyakorlati kérdés: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál vezetett önkéntes műnyilvántartás szoftverek esetében is használható. 

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!